Title: |
105បច្ចេកទេសដាំដុះដំណាំសណ្តែកបាយលើដីល្បាយខ្សាច់ក្រោយប្រមូលផលស្រូវវស្សា |
Description: |
សណ្តែកបាយ ជាដំណាំដុះលូតលាស់ល្អនៅលើដីចម្ការ និងផ្តល់ផលជាមធ្យមប្រហែល ៩០០ គ.ក្រ/ហត ចំណែកឯនៅដីទំនាបវិញ កម្រមានកសិករដាំដុះណាស់ ពីព្រោះវាងាយរងការខូតខាតបំផុតនៅពេលជាំទឹក ឬខ្វះទឹកក្នុងរយៈពេលខ្លី។ តាមពិតទៅ ដំណាំសណ្តែកបាយ ក៏អាចដុះលូតលាស់បានល្អផងដែរនៅលើដីទំនាប ដោយអាចផ្តល់ប្រាក់ចំណេញដុលពី ២ ទៅ ៥ លានរៀលក្នុងមួយហិកតា ប្រសិនបើកសិករដាំដុះទៅតាមបច្ចេកទេសមួយចំនួនដូចមានរៀបរាប់ក្នុងព្រឹត្តិប័ត្រព័ត៌មានកសិករនេះ។
|
keyword: |
N/A |
សណ្តែកបាយ ជាដំណាំដុះលូតលាស់ល្អនៅលើដីចម្ការ និងផ្តល់ផលជាមធ្យមប្រហែល ៩០០ គ.ក្រ/ហត ចំណែកឯនៅដីទំនាបវិញ កម្រមានកសិករដាំដុះណាស់ ពីព្រោះវាងាយរងការខូតខាតបំផុតនៅពេលជាំទឹក ឬខ្វះទឹកក្នុងរយៈពេលខ្លី។ តាមពិតទៅ ដំណាំសណ្តែកបាយ ក៏អាចដុះលូតលាស់បានល្អផងដែរនៅលើដីទំនាប ដោយអាចផ្តល់ប្រាក់ចំណេញដុលពី ២ ទៅ ៥ លានរៀលក្នុងមួយហិកតា ប្រសិនបើកសិករដាំដុះទៅតាមបច្ចេកទេសមួយចំនួនដូចមានរៀបរាប់ក្នុងព្រឹត្តិប័ត្រព័ត៌មានកសិករនេះ។
Title: |
Other crops released by CARDI |
Description: |
Other crops released by CARDI
|
keyword: |
N/A |
Other crops released by CARDI
Title: |
37ពូជសណ្ដែកបាយ“កាឌីជ័យ“ |
Description: |
ពូជសណ្ដែកបាយកាឌីជ័យ “CARDI Chey” ត្រូវបានបញ្ចេញដោយវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជា (កាឌី) នៃក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រម៉ាញ់ និង នេសាទនាឆ្នាំ ២០០១ បន្ទាប់ពីបានធ្វើការពិសោធន៍អស់រយៈពេល ប្រាំមួយរដូវ កន្លងមក ។ ពូជនេះមានប្រភពដើមចេញពីស្រឡាយ VC 1973A របស់មជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៏ដំណាំបនែ្ល អាស៊ី AVRDCដែលស្ថិតនៅប្រទេសតៃវ៉ាន់។
|
keyword: |
N/A |
ពូជសណ្ដែកបាយកាឌីជ័យ “CARDI Chey” ត្រូវបានបញ្ចេញដោយវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជា (កាឌី) នៃក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រម៉ាញ់ និង នេសាទនាឆ្នាំ ២០០១ បន្ទាប់ពីបានធ្វើការពិសោធន៍អស់រយៈពេល ប្រាំមួយរដូវ កន្លងមក ។ ពូជនេះមានប្រភពដើមចេញពីស្រឡាយ VC 1973A របស់មជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៏ដំណាំបនែ្ល អាស៊ី AVRDCដែលស្ថិតនៅប្រទេសតៃវ៉ាន់។
Title: |
45បច្ចេកទេសដាំដុះដំណាំសណ្តែកដី |
Description: |
សណ្ដែកដី ចាត់ចូលក្នុងអំបូរ Leguminosea ដែលមានឈ្មោះវិទ្យាសាស្ដ្រ Aarachis hypogeae
L.។ សណ្ដែកដីមានសារប្រយោជន៍ច្រើនយ៉ាង និងមានជាតិប្រេង ខ្ពស់ជាងដំណាំក្នុងអំបូរសណ្ដែក
ផ្សេងៗទៀតហើយដែលមានរហូតដល់ ៤០-៦០ភាគរយ។ នៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា ដំណាំសណ្ដែក
ដីត្រូវបានកសិករដាំជាដំណាំរួមផ្សំតែប៉ុណ្ណោះ ដូចនេះ ផ្ទៃដីដាំដុះសណ្ដែកដីប្រែប្រួលពីមួយឆ្នាំ
ទៅមួយឆ្នាំ អាស្រ័យតាមតម្រូវការទីផ្សារ។ ក្នុង ឆ្នាំ ២០០៣-២០០៤ផ្ទៃដីដាំដុះសរុបមានប្រហែល
១៥,០០០ ហិកតា ដែលមានទិន្នផល ជាមធ្យម ០.៧៣ តោន/ហិកតា។
|
keyword: |
N/A |
សណ្ដែកដី ចាត់ចូលក្នុងអំបូរ Leguminosea ដែលមានឈ្មោះវិទ្យាសាស្ដ្រ Aarachis hypogeae
L.។ សណ្ដែកដីមានសារប្រយោជន៍ច្រើនយ៉ាង និងមានជាតិប្រេង ខ្ពស់ជាងដំណាំក្នុងអំបូរសណ្ដែក
ផ្សេងៗទៀតហើយដែលមានរហូតដល់ ៤០-៦០ភាគរយ។ នៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា ដំណាំសណ្ដែក
ដីត្រូវបានកសិករដាំជាដំណាំរួមផ្សំតែប៉ុណ្ណោះ ដូចនេះ ផ្ទៃដីដាំដុះសណ្ដែកដីប្រែប្រួលពីមួយឆ្នាំ
ទៅមួយឆ្នាំ អាស្រ័យតាមតម្រូវការទីផ្សារ។ ក្នុង ឆ្នាំ ២០០៣-២០០៤ផ្ទៃដីដាំដុះសរុបមានប្រហែល
១៥,០០០ ហិកតា ដែលមានទិន្នផល ជាមធ្យម ០.៧៣ តោន/ហិកតា។
Title: |
83ពូជសណ្ដែកបាយ “ស៊ីអឹមប៊ី០១“ |
Description: |
ពូជសណ្ដែកបាយ ស៊ីអឹមប៊ី០១ “ CMB01 ” ត្រូវបានបញ្ចេញដោយវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជា (កាឌី)នៃក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រម៉ាញ់ និងនេសាទ នាដើមឆ្នាំ ២០០៩ បន្ទាប់ពីបានធ្វើការពិសោធន៍អស់រយៈពេលប្រាំបីរដូវ (បួនឆ្នាំ) ចាប់ពីឆ្នាំ ២០០៥ កន្លងមក តាមរយៈថវិការគម្រោង CARF និងកាឌី។ ពូជនេះមានប្រភពដើមចេញពីស្រឡាយ VC4152 របស់មជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវនិងអភិវឌ្ឍន៍ដំណាំបន្លែអាស៊ី (AVRDC) ដែលស្ថិតនៅកោះតៃវ៉ាន់។
|
keyword: |
N/A |
ពូជសណ្ដែកបាយ ស៊ីអឹមប៊ី០១ “ CMB01 ” ត្រូវបានបញ្ចេញដោយវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជា (កាឌី)នៃក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រម៉ាញ់ និងនេសាទ នាដើមឆ្នាំ ២០០៩ បន្ទាប់ពីបានធ្វើការពិសោធន៍អស់រយៈពេលប្រាំបីរដូវ (បួនឆ្នាំ) ចាប់ពីឆ្នាំ ២០០៥ កន្លងមក តាមរយៈថវិការគម្រោង CARF និងកាឌី។ ពូជនេះមានប្រភពដើមចេញពីស្រឡាយ VC4152 របស់មជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវនិងអភិវឌ្ឍន៍ដំណាំបន្លែអាស៊ី (AVRDC) ដែលស្ថិតនៅកោះតៃវ៉ាន់។
Title: |
35បច្ចេកទេសដាំដុះដំណាំសណ្តែកសៀង |
Description: |
ដំណាំសណ្ដែកសៀង មានសារសំខាន់បំផុតសំរាប់មនុស្ស និងសត្វ ដោយគេយកវាមកកែច្នៃធ្វើជា អាហារបានច្រើនប្រភេទដូចជា សៀង ទឹកស៊ីអីវ ទឹកសណ្ដែក តៅហ៊ូ ពពុះសណ្ដែក និងអាហារផ្សេងៗ។ ក្រៅពីនោះផលិតផលសណ្ដែកសៀង គេអាចទទួលបានជាប្រេងសណ្ដែក និង ម្សៅ ដោយប្រេងសណ្ដែក យកមកធ្វើជាអាហារមនុស្ស មិនតែប៉ុណ្ណោះគេអាចបញ្ជូលទៅក្នុងរោងចក្រធ្វើជាសាប៊ូបានទៀតផង។ ដើម សណ្ដែកសៀង អាចយកមកធ្វើជាចំណីសត្វពាហនៈ ហើយក៍អាចយកមកប្រើប្រាស់ក្នុងការកែលំអរ គុណភាពដី។
|
keyword: |
N/A |
ដំណាំសណ្ដែកសៀង មានសារសំខាន់បំផុតសំរាប់មនុស្ស និងសត្វ ដោយគេយកវាមកកែច្នៃធ្វើជា អាហារបានច្រើនប្រភេទដូចជា សៀង ទឹកស៊ីអីវ ទឹកសណ្ដែក តៅហ៊ូ ពពុះសណ្ដែក និងអាហារផ្សេងៗ។ ក្រៅពីនោះផលិតផលសណ្ដែកសៀង គេអាចទទួលបានជាប្រេងសណ្ដែក និង ម្សៅ ដោយប្រេងសណ្ដែក យកមកធ្វើជាអាហារមនុស្ស មិនតែប៉ុណ្ណោះគេអាចបញ្ជូលទៅក្នុងរោងចក្រធ្វើជាសាប៊ូបានទៀតផង។ ដើម សណ្ដែកសៀង អាចយកមកធ្វើជាចំណីសត្វពាហនៈ ហើយក៍អាចយកមកប្រើប្រាស់ក្នុងការកែលំអរ គុណភាពដី។
Title: |
84ពូជសណ្ដែកបាយ “ស៊ីអឹមប៊ី០២“ |
Description: |
ពូជសណ្ដែកបាយ ស៊ីអឹមប៊ី០២ “CMB02” ត្រូវបានបញ្ចេញដោយវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជា (កាឌី) នៃក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រម៉ាញ់ និង នេសាទនាដើមឆ្នាំ ២០០៩ បន្ទាប់ពីបានធ្វើការពិសោធន៍អស់រយៈពេលប្រាំមួយរដូវ (បីឆ្នាំ) កន្លងមកតាមរយៈថវិការគម្រោង CARF និងកាឌី។ ពូជនេះមានប្រភពដើមចេញពីស្រឡាយ VC 3541B របស់មជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍ដំណាំបន្លែអាស៊ី (AVRDC) ដែលស្ថិតនៅកោះតៃវ៉ាន់។
|
keyword: |
N/A |
ពូជសណ្ដែកបាយ ស៊ីអឹមប៊ី០២ “CMB02” ត្រូវបានបញ្ចេញដោយវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជា (កាឌី) នៃក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រម៉ាញ់ និង នេសាទនាដើមឆ្នាំ ២០០៩ បន្ទាប់ពីបានធ្វើការពិសោធន៍អស់រយៈពេលប្រាំមួយរដូវ (បីឆ្នាំ) កន្លងមកតាមរយៈថវិការគម្រោង CARF និងកាឌី។ ពូជនេះមានប្រភពដើមចេញពីស្រឡាយ VC 3541B របស់មជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍ដំណាំបន្លែអាស៊ី (AVRDC) ដែលស្ថិតនៅកោះតៃវ៉ាន់។
Title: |
85ពូជសណ្ដែកបាយ “ស៊ីអឹមប៊ី០៣“ |
Description: |
ពូជសណ្ដែកបាយ ស៊ីអឹមប៊ី០៣ “CMB03” ត្រូវបានបញ្ចេញដោយវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជា (កាឌី) នៃក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រម៉ាញ់ និង នេសាទ នាដើមឆ្នាំ ២០០៩ បន្ទាប់ពីបានធ្វើការពិសោធន៍អស់រយៈពេលប្រាំមួយរដូវ (បីឆ្នាំ) កន្លងមក។ ពូជនេះមានប្រភពដើមចេញពីស្រឡាយ ATF 3944 នាំចូលពីប្រទេសអូស្ត្រាលី។
|
keyword: |
N/A |
ពូជសណ្ដែកបាយ ស៊ីអឹមប៊ី០៣ “CMB03” ត្រូវបានបញ្ចេញដោយវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជា (កាឌី) នៃក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រម៉ាញ់ និង នេសាទ នាដើមឆ្នាំ ២០០៩ បន្ទាប់ពីបានធ្វើការពិសោធន៍អស់រយៈពេលប្រាំមួយរដូវ (បីឆ្នាំ) កន្លងមក។ ពូជនេះមានប្រភពដើមចេញពីស្រឡាយ ATF 3944 នាំចូលពីប្រទេសអូស្ត្រាលី។
Title: |
33បចេ្ចកទេសដាំដុះដំណាំសណ្តែកបាយ |
Description: |
|
keyword: |
N/A |
Title: |
104ពេលវេលាដំាដុះដំណាំសណ្តែកបាយក្នុងរដូវប្រាំងនៅតំបន់ខ្ពង់រាប |
Description: |
សណ្តែកបាយ ជាដំណាំមួយប្រភេទ ដែលមានប្រយោជន៍ច្រើនយ៉ាង សម្រាប់ជាចំណីអាហារមនុស្ស និងជាប្រភពប្រាក់ចំណូលដ៏សំខាន់សម្រាប់កសិករ។ សណ្ដែកបាយ ១០០ ក្រាម មានផ្ទុកសារធាតុសំខាន់ៗមួយចំនួនដូចជា ថាមពល ១៤៥២ គីឡូកាឡូរី កាបូន ៦២,៦២ ក្រាម ប្រូតេអ៊ីន ២៣,៨៦ ក្រាម សរសៃរ ១៦,៣ ក្រាម និងខ្លាញ់ ១,១៥ ក្រាម។
ការបង្កើនផលិតភាព និងពិពិធកម្មដំណាំ គឺជាសកម្មភាពចម្បងចូលរួមចំណែកក្នុងការអនុវត្ដន៍គោលនយោបាយយុទ្ឋសាស្ដ្រ របស់រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា។ កសិករភាគច្រើននៅតំបន់ខ្ពង់រាបប្រទេសកម្ពុជា បានចាប់យករបរកសិកម្ម ដើម្បីបង្កើនប្រាក់ចំណូលសម្រាប់គ្រួសាររបស់ខ្លួន ដោយធ្វើការដាំដុះដំណាំចម្រុះជំនួសឱ្យការដាំដំណាំតែមួយមុខនៅក្នុងមួយឆ្នាំៗ។ |
keyword: |
N/A |
សណ្តែកបាយ ជាដំណាំមួយប្រភេទ ដែលមានប្រយោជន៍ច្រើនយ៉ាង សម្រាប់ជាចំណីអាហារមនុស្ស និងជាប្រភពប្រាក់ចំណូលដ៏សំខាន់សម្រាប់កសិករ។ សណ្ដែកបាយ ១០០ ក្រាម មានផ្ទុកសារធាតុសំខាន់ៗមួយចំនួនដូចជា ថាមពល ១៤៥២ គីឡូកាឡូរី កាបូន ៦២,៦២ ក្រាម ប្រូតេអ៊ីន ២៣,៨៦ ក្រាម សរសៃរ ១៦,៣ ក្រាម និងខ្លាញ់ ១,១៥ ក្រាម។
ការបង្កើនផលិតភាព និងពិពិធកម្មដំណាំ គឺជាសកម្មភាពចម្បងចូលរួមចំណែកក្នុងការអនុវត្ដន៍គោលនយោបាយយុទ្ឋសាស្ដ្រ របស់រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា។ កសិករភាគច្រើននៅតំបន់ខ្ពង់រាបប្រទេសកម្ពុជា បានចាប់យករបរកសិកម្ម ដើម្បីបង្កើនប្រាក់ចំណូលសម្រាប់គ្រួសាររបស់ខ្លួន ដោយធ្វើការដាំដុះដំណាំចម្រុះជំនួសឱ្យការដាំដំណាំតែមួយមុខនៅក្នុងមួយឆ្នាំៗ។