ស្វែងរកតាមប្រភេទឯកសារ
ស្វែងរកតាមប្រភេទដំណាំ
អត្ថបទថ្មីៗ
ចំនួនភ្ញៀវចូលទស្សនា
        
ថ្ងៃនេះ
ថ្ងៃម្សិលមិញ
សប្តាហ៍នេះ
សប្តាហ័មុន
ខែនេះ
ខែមុន
ពាក្យគន្លឺះ  

ស្វែងរក
ស្វែងរកលំអិត


ចំណងជើង:
កិច្ចប្រតិបត្តិការងារក្រោយប្រមូលផល
បរិយាយ:
កិច្ចប្រតិបត្តិការងារក្រោយប្រមូលផល
keyword:
N/A
កិច្ចប្រតិបត្តិការងារក្រោយប្រមូលផល


ចំណងជើង:
ការទុកដាក់ស្រូវ
បរិយាយ:
ការទុកដាក់ស្រូវឲ្យមានសុវ​ត្ថិភាព​ ជាកិច្ចការសំខាន់មួយក្នុងចំណោមកិច្ចប្រតិ្តបត្តក្រោយពេលប្រមូល
ផល។ គ្រាប់ស្រូវ​អាច​ទទួល​រងការខូចខាតបរិមាណ ​ និងគុណភាព បើសិនយើងមិនយកចិត្តទុកដាក់
លើបរិក្ខា និងប្រព័ន្ធទុកដាក់នោះទេ។​ ជាទូទៅ​ ការទុកដាក់ត្រូវ​បានចែកចេញជាពីរធំៗគឺ​ បែបបិទជិត
និងចំហរ។​ បរិក្ខាសម្រាប់ទុកដាក់ស្រូវមានច្រើនទម្រង់ ឬប្រភេទ អាស្រ័យទៅតាមប្រភេទស្រូវ (ពូជ​
ឬចំណី) ដែលត្រូវទុកដាក់ គោលបំណង និងទីកន្លែង។​ ជាទូទៅចំពោះស្រូវ​ចំណី គួរតែទុកដាក់ក្នុងទ
ម្រង់ជាគ្រាប់ស្រូវប្រសើរជាងអង្ករ ដោយសារសំបកស្រូវ (អង្កាម) អាចការពារប្រឆាំងពីការបំផ្លាញរ
បស់សត្វល្អិត និងជួយការពារពីការខូចគុណភាព។

keyword:
N/A
ការទុកដាក់ស្រូវឲ្យមានសុវ​ត្ថិភាព​ ជាកិច្ចការសំខាន់មួយក្នុងចំណោមកិច្ចប្រតិ្តបត្តក្រោយពេលប្រមូល
ផល។ គ្រាប់ស្រូវ​អាច​ទទួល​រងការខូចខាតបរិមាណ ​ និងគុណភាព បើសិនយើងមិនយកចិត្តទុកដាក់
លើបរិក្ខា និងប្រព័ន្ធទុកដាក់នោះទេ។​ ជាទូទៅ​ ការទុកដាក់ត្រូវ​បានចែកចេញជាពីរធំៗគឺ​ បែបបិទជិត
និងចំហរ។​ បរិក្ខាសម្រាប់ទុកដាក់ស្រូវមានច្រើនទម្រង់ ឬប្រភេទ អាស្រ័យទៅតាមប្រភេទស្រូវ (ពូជ​
ឬចំណី) ដែលត្រូវទុកដាក់ គោលបំណង និងទីកន្លែង។​ ជាទូទៅចំពោះស្រូវ​ចំណី គួរតែទុកដាក់ក្នុងទ
ម្រង់ជាគ្រាប់ស្រូវប្រសើរជាងអង្ករ ដោយសារសំបកស្រូវ (អង្កាម) អាចការពារប្រឆាំងពីការបំផ្លាញរ
បស់សត្វល្អិត និងជួយការពារពីការខូចគុណភាព។



ចំណងជើង:
ប្រព័ន្ធនៃការសម្ងួតគ្រាប់ស្រូវ
បរិយាយ:
ស្រូវត្រូវបានគេច្រូតកាត់នៅអត្រាសំណើមគ្រាប់ចន្លោះពី ២០-៣០% (គោលការណ៍សើម)។ ការ
ពន្យាពេលក្នុងការសម្ងួត ការសម្ងួតមិនពេញ លេញ ឬការសម្ងួតមិនសព្វ នឹងបណ្ដាលអោយមាន
ការបាត់បង់ទាំងគុណភាព និងបរិមាណរបស់គ្រាប់ស្រូវ។ 

keyword:
N/A
ស្រូវត្រូវបានគេច្រូតកាត់នៅអត្រាសំណើមគ្រាប់ចន្លោះពី ២០-៣០% (គោលការណ៍សើម)។ ការ
ពន្យាពេលក្នុងការសម្ងួត ការសម្ងួតមិនពេញ លេញ ឬការសម្ងួតមិនសព្វ នឹងបណ្ដាលអោយមាន
ការបាត់បង់ទាំងគុណភាព និងបរិមាណរបស់គ្រាប់ស្រូវ។ 



ចំណងជើង:
ការបោកស្រូវ
បរិយាយ:
ការបោកស្រូវ គឺជាការផ្តាច់យកគ្រាប់ស្រូវចេញពីដើម (ចំបើង) ដោយកម្លាំងប៉ះទង្គិច កម្លាំងកកិត ឬ
ដោយកម្លាំងទាំងពីររួមគ្នា ។ ការខកខាន (ពន្យារពេល) បោកបែនបន្ទាប់ពីច្រូតកាត់រួចធ្វើឱ្យគ្រាប់ស្រូវ
ខូចយ៉ាងឆាប់រហស័ ជាពិសេស នៅពេលហាល ឬគរកណ្តាប់ជាស្នឹមនៅ វាលស្រែ។ការបោកមិនបាន
សមស្របអាចបណ្តាលឲ្យ បាត់បង់ច្រើនដោយសារការបោក និងការ កំពប់ខ្ចាត់ខ្ចាយ ។
keyword:
N/A
ការបោកស្រូវ គឺជាការផ្តាច់យកគ្រាប់ស្រូវចេញពីដើម (ចំបើង) ដោយកម្លាំងប៉ះទង្គិច កម្លាំងកកិត ឬ
ដោយកម្លាំងទាំងពីររួមគ្នា ។ ការខកខាន (ពន្យារពេល) បោកបែនបន្ទាប់ពីច្រូតកាត់រួចធ្វើឱ្យគ្រាប់ស្រូវ
ខូចយ៉ាងឆាប់រហស័ ជាពិសេស នៅពេលហាល ឬគរកណ្តាប់ជាស្នឹមនៅ វាលស្រែ។ការបោកមិនបាន
សមស្របអាចបណ្តាលឲ្យ បាត់បង់ច្រើនដោយសារការបោក និងការ កំពប់ខ្ចាត់ខ្ចាយ ។


ចំណងជើង:
ការកិនស្រូវ
បរិយាយ:
គោលបំណងនៅក្នុងការកិនស្រូវ គឺការបកយកអង្កាមចេញពីស្រូវ និងការខាត់យកកន្ទក់ចេញ ពីអង្ករ
សម្រូប ដើម្បីទទួលបានអង្ករសម្រិតដែលត្រូវបានកិនយ៉ាងល្អ គ្មានគ្រាប់ទុំស្ទើរ និងមានបរិមាណអង្ករ
បាក់តិចបំផុត ។លទ្ធផល និងគុណភាពអង្ករ អាស្រ័យទៅលើគុណភាពស្រូវ ឧបករណ៍/ម៉ាស៊ីន ដែល
ប្រើប្រាស់ និងកិច្ចប្រតិបត្តិកិនស្រូវ ។
keyword:
N/A
គោលបំណងនៅក្នុងការកិនស្រូវ គឺការបកយកអង្កាមចេញពីស្រូវ និងការខាត់យកកន្ទក់ចេញ ពីអង្ករ
សម្រូប ដើម្បីទទួលបានអង្ករសម្រិតដែលត្រូវបានកិនយ៉ាងល្អ គ្មានគ្រាប់ទុំស្ទើរ និងមានបរិមាណអង្ករ
បាក់តិចបំផុត ។លទ្ធផល និងគុណភាពអង្ករ អាស្រ័យទៅលើគុណភាពស្រូវ ឧបករណ៍/ម៉ាស៊ីន ដែល
ប្រើប្រាស់ និងកិច្ចប្រតិបត្តិកិនស្រូវ ។


ចំណងជើង:
ការកំណត់ការបាត់បង់នៅពេលប្រមូលផល
បរិយាយ:
ការបាត់បង់កើតមានឡើងគ្រប់ដំណាក់កាលទាំងអស់ក្នុងប្រតិបត្តិការប្រមូលផល ហើយ អាចឡើង
ដល់ ២០% ឬក៏ខ្ពស់ជាងនេះក៏មានដែរ ។  ដើម្បីកាត់បន្ថយការបាត់បង់ឱ្យនៅកម្រិត អប្បបរមា ត្រូវ
ជ្រើសរើសកិច្ចប្រតិបត្តិឱ្យបានសមស្របហើយអនុវត្តវាឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ។
keyword:
N/A
ការបាត់បង់កើតមានឡើងគ្រប់ដំណាក់កាលទាំងអស់ក្នុងប្រតិបត្តិការប្រមូលផល ហើយ អាចឡើង
ដល់ ២០% ឬក៏ខ្ពស់ជាងនេះក៏មានដែរ ។  ដើម្បីកាត់បន្ថយការបាត់បង់ឱ្យនៅកម្រិត អប្បបរមា ត្រូវ
ជ្រើសរើសកិច្ចប្រតិបត្តិឱ្យបានសមស្របហើយអនុវត្តវាឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ។


ចំណងជើង:
សត្វកណ្តុរពេលទុកដាក់ផលិតផល
បរិយាយ:
គេប៉ាន់ប្រមាណថាកណ្តុរប្រែងបំផ្លាញផលិតផលគ្រាប់ធញ្ញជាតិនៅលើពិភពលោកអស់ជាង ១%និង
ពី ៣-៥ %នៅក្នុងប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍន៍។ពួកវាអាចចម្លងជំងឺប្រហែលជា៥០ ប្រភេទទៅលើមនុស្ស
កណ្តុរប្រែងស៊ីអាហារប្រហែលជា ២៥ក្រាមហើយកណ្តុរតូចៗ  ប្រហែលជា ៣-៤ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ
ពួកវាធ្វើឱ្យប្រឡាក់ផលិតផលដែលរក្សាទុកជាច្រើនដោយសារទឹកនោម  លាមក រោម និងភ្នាក់ងារ
បង្ករោគផ្សេងៗទៀត ។
keyword:
N/A
គេប៉ាន់ប្រមាណថាកណ្តុរប្រែងបំផ្លាញផលិតផលគ្រាប់ធញ្ញជាតិនៅលើពិភពលោកអស់ជាង ១%និង
ពី ៣-៥ %នៅក្នុងប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍន៍។ពួកវាអាចចម្លងជំងឺប្រហែលជា៥០ ប្រភេទទៅលើមនុស្ស
កណ្តុរប្រែងស៊ីអាហារប្រហែលជា ២៥ក្រាមហើយកណ្តុរតូចៗ  ប្រហែលជា ៣-៤ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ
ពួកវាធ្វើឱ្យប្រឡាក់ផលិតផលដែលរក្សាទុកជាច្រើនដោយសារទឹកនោម  លាមក រោម និងភ្នាក់ងារ
បង្ករោគផ្សេងៗទៀត ។


ចំណងជើង:
វិធីទុកដាក់គ្រាប់ស្រូវតាមលក្ខណគ្រួសារ
បរិយាយ:
ការទុកដាក់គ្រាប់ធញ្ញជាតិតាមលក្ខណៈគ្រួសារ មានវិធីទុកដាក់៣យ៉ាងសំខាន់ៗគឺការទុកដាក់ដោយ
ប្រពន្ធ័ចំហ ពាក់កណ្តាលចំហ និងបិទជិត ។ប្រពន្ធ័ទុកដាក់ចំហភាគច្រើនគេប្រើសម្រាប់ទុកដាក់ផលិ
តផលដែលមានកម្រិតសំណើមមិនទាន់សមស្រប(មិនទាន់ស្ងួតល្អ) ។រីឯប្រពន្ធ័ទុកដាក់ពាក់កណ្តាល
ចំហភាគច្រើនគេប្រើសម្រាប់ទុកដាក់ផលិផលមិនទាន់បោកបែន ឬប្រឡេះ។ ប្រព័ន្ធទុកដាក់បិទ ជិត
គេច្រើនប្រើសម្រាប់ទុកដាក់គ្រាប់ធញ្ញជាតិសំរាប់ធ្វើពូជដាំដុះ។
keyword:
N/A
ការទុកដាក់គ្រាប់ធញ្ញជាតិតាមលក្ខណៈគ្រួសារ មានវិធីទុកដាក់៣យ៉ាងសំខាន់ៗគឺការទុកដាក់ដោយ
ប្រពន្ធ័ចំហ ពាក់កណ្តាលចំហ និងបិទជិត ។ប្រពន្ធ័ទុកដាក់ចំហភាគច្រើនគេប្រើសម្រាប់ទុកដាក់ផលិ
តផលដែលមានកម្រិតសំណើមមិនទាន់សមស្រប(មិនទាន់ស្ងួតល្អ) ។រីឯប្រពន្ធ័ទុកដាក់ពាក់កណ្តាល
ចំហភាគច្រើនគេប្រើសម្រាប់ទុកដាក់ផលិផលមិនទាន់បោកបែន ឬប្រឡេះ។ ប្រព័ន្ធទុកដាក់បិទ ជិត
គេច្រើនប្រើសម្រាប់ទុកដាក់គ្រាប់ធញ្ញជាតិសំរាប់ធ្វើពូជដាំដុះ។


ចំណងជើង:
ឧបករណ៍សម្ងួតស្រូវដោយចង្ក្រានដុតអង្កាម
បរិយាយ:
អង្កាមគឺជាកាកសំណល់ដែលសល់ពីការកិនស្រូវ វាមានតម្លៃថោក ។ដូច្នេះបើយើងប្រើអង្កាមសម្រាប់
ចង្ក្រានម៉ាស៊ីនសម្ងួត នោះតម្លៃនៃការសម្ងួតស្រូវមានតម្លៃថោក  ។ ការប្រើម៉ាស៊ីនដុតអង្កាម សម្រាប់
សម្ងួតស្រូវនេះ សមស្របបំផុតសម្រាប់ប្រជាកសិករដែលធ្វើស្រែដើមរដូវ ព្រោះនៅពេលនោះពុំមាន
កម្តៅថ្ងៃ ឬទីកន្លែងសម្រាប់ហាលសម្ងួតស្រូវឡើយ  ជាហេតុធ្វើឲ្យស្រូវដុះ គុណភាពអង្ករថយចុះជា
ដើម ។
keyword:
N/A
អង្កាមគឺជាកាកសំណល់ដែលសល់ពីការកិនស្រូវ វាមានតម្លៃថោក ។ដូច្នេះបើយើងប្រើអង្កាមសម្រាប់
ចង្ក្រានម៉ាស៊ីនសម្ងួត នោះតម្លៃនៃការសម្ងួតស្រូវមានតម្លៃថោក  ។ ការប្រើម៉ាស៊ីនដុតអង្កាម សម្រាប់
សម្ងួតស្រូវនេះ សមស្របបំផុតសម្រាប់ប្រជាកសិករដែលធ្វើស្រែដើមរដូវ ព្រោះនៅពេលនោះពុំមាន
កម្តៅថ្ងៃ ឬទីកន្លែងសម្រាប់ហាលសម្ងួតស្រូវឡើយ  ជាហេតុធ្វើឲ្យស្រូវដុះ គុណភាពអង្ករថយចុះជា
ដើម ។


ចំណងជើង:
ឧបករណ៍សម្ងួតស្រូវដោយចង្ក្រានដុតអង្កាម(ត)
បរិយាយ:
អង្កាមគឺជាកាកសំណល់ដែលសល់ពីការកិនស្រូវ វាមានតម្លៃថោក ។ ដូច្នេះបើយើងប្រើអង្កាមសម្រាប់
ចង្ក្រានម៉ាស៊ីនសម្ងួត នោះតម្លៃនៃការសម្ងួតស្រូវមានតម្លៃថោក ។ ការប្រើម៉ាស៊ីនដុតអង្កាម សម្រាប់
សម្ងួតស្រូវនេះ សមស្របបំផុតសម្រាប់ប្រជាកសិករដែលធ្វើស្រែដើមរដូវ ព្រោះនៅពេលនោះពុំមាន
កម្តៅថ្ងៃ ឬទីកន្លែងសម្រាប់ហាលសម្ងួតស្រូវឡើយ  ជាហេតុធ្វើឲ្យស្រូវដុះ គុណភាពអង្ករថយចុះជា
ដើម ។
keyword:
N/A
អង្កាមគឺជាកាកសំណល់ដែលសល់ពីការកិនស្រូវ វាមានតម្លៃថោក ។ ដូច្នេះបើយើងប្រើអង្កាមសម្រាប់
ចង្ក្រានម៉ាស៊ីនសម្ងួត នោះតម្លៃនៃការសម្ងួតស្រូវមានតម្លៃថោក ។ ការប្រើម៉ាស៊ីនដុតអង្កាម សម្រាប់
សម្ងួតស្រូវនេះ សមស្របបំផុតសម្រាប់ប្រជាកសិករដែលធ្វើស្រែដើមរដូវ ព្រោះនៅពេលនោះពុំមាន
កម្តៅថ្ងៃ ឬទីកន្លែងសម្រាប់ហាលសម្ងួតស្រូវឡើយ  ជាហេតុធ្វើឲ្យស្រូវដុះ គុណភាពអង្ករថយចុះជា
ដើម ។
         12         
Copyrights © 2017 by CARDI - CARDI . All rights reserved.